Aktuellt skrivuppdrag

Skrivarcirkeln har uppehåll från och med 2014-12-08


tisdag 4 juni 2013

SU #16: Internet var nytt

Den våren var jag 16 år och gick första året på gymnasiet. Internet var nytt och mina fingrar jobbade hårt på tangentborden i skolan och där hemma. Jag kunde sitta uppe hela nätterna och chatta med både den ena och den andra killen som jag inte hade en aning om talade sanning. Jag träffade bland annat en kille som pluggade till civilingenjör och var hela 21 år. Det var det pinsammaste jag varit med om men det var ändå häftigt. Han ville starta ett band och jag som var blyg som en viol kände mig kaxig framför datorn när jag trodde jag skulle våga sjunga i hans band. Det blev aldrig något med den saken.

Det fanns en annan kille på den där chatten som visade ett stort intresse och jag jobbade hårt för att scanna in en bild på mig själv på min pappas jobb. Han kommenterade att jag såg kramgo ut och tänkte att det var nog positivt. Vi bestämde att vi skulle ses i Hultsfred, på festivalen. Gud, vi blev nästan ihop innan vi ens hade träffat varandra. Jag var så pirrig och uppspelt inför denna festival.

Jag åkte till Hultsfred med min syster, hennes kompis och en kompis till mig som också hade en kompis med sig. Vi bodde i vårt familjetält från 60-talet som var blekt orange och blått. Min syster hade köpt ut vodka till mig som jag drack flitigt inför det nervösa mötet. Jag minns att jag till och med satt i en bajamaja och drack ur den där flaskan som var snålt utspädd med någon gul läsk.

Så kom den där kvällen när alla från chatten som skulle till Hultsfred den sommaren, skulle ses. Vi satt på en sten och väntade och jag var så full att jag inte ens minns hur det var när jag träffade den där killen för första gången. Det jag minns var att vi gick till hans tält där jag förlorade oskulden utan att verka som att det var första gången jag hade sex. Sen blev vi ihop med varandra på riktigt och han var min första pojkvän. Min kärlek till honom förväxlades ofta med min kärlek till Stockholm, eftersom det var där han bodde och dit jag fick åka väldigt många gånger. Förhållandet varade i strax över ett år.

Adele Lustborg

2 kommentarer:

 1. Det var en gullig historia om en lite naiv flicka som ger sig iväg på ett stort äventyr. Jag tycker om ditt sätt att berätta historien så som en sextonåring skulle ha gjort med det naiva talspråket och ordval. Bra gjort!
  En sak jag vill anmärka på är att tonen i sista stycket förändras och sticker ut från resten av historien. Fram till att jaget förlorar sin oskuld har historien en bra känsla i sig, men efter det känns det som om du försöker avsluta berättandet så fort som möjligt. Om du exempelvis skulle avsluta historien vid den förlorade oskulden och kanske avrunda med en tanke eller känsla eller ett visuellt minne, så skulle slutet vara både öppet och samtidigt slutet.
  Hur det gick sen är ingen information som påverkar historien på något sätt, snarare så öppnar det för fler frågor som exempelvis; Varför blev kärleken till Stockholm så stor och varför tog det slut efter ett år?
  Allt annat du berättar tillför något till historien om Hultsfreds-äventyret förutom just de tre sista meningarna. Förstår du hur jag menar?
  Annars är historien bra och du har med alla festivalelement som bajamajor, tält och sprit. Och att inte glömma pirret i magen som en sextonåring upplever inför ett sådant möte. Det kan ju vara viktigare än musiken i den åldern.
  Återigen, bra gjort!

  SvaraRadera
 2. Ja internets början var en hektisk tid när det kom till chattande. Frågan är om det någonsin kommer bli så stort igen. Att prata med helt okända människor alltså.
  Jag gillar hur texten tar mig med till den tid när jag själv satt där framför tangenterna och skrev. Hur man kunde bli kär i någon som man inte ens träffat eller inte ens visste var den den utgav sig för att vara.
  Det hade varit intressant att som föregående kommentar skrev att få veta mer om vad som hände sedan. Men vem vet, det kanske kommer i någon av de andra uppgifterna.

  SvaraRadera