Aktuellt skrivuppdrag

Skrivarcirkeln har uppehåll från och med 2014-12-08


söndag 2 december 2012

Skrivuppgift #4: Karaktären

Ibland stöter du på personer som lämnar avtryck. De kör sin grej och har en väldigt tydlig karaktär. Du känner inte personen mer än det lilla du har sett av den. Det räcker med att du vet några karaktäristiska saker, så som att hen pratar på något konstigt sätt, har ett extremt intresse för något väldigt specifikt - det där lilla du hann se. Okej, kommer du inte på om du har träffat en person som haft lämnat intryck på dig? Kanske har någon berättat om en väldigt speciell person som gett dig en bild fast du inte har träffat personen i fråga.

Exempel på personer som du träffar så pass kort att du bara får några få karaktärsdrag:
 • Människor i tunnelbanan/på bussen
 • Kunder (eller motsvarande) på arbetsplatsen
 • Bekanta/kollegor till någon du känner
 • Grannar du stött på i trapphuset/på gatan
 • En guide på en resa
 • En person som raggat på dig på krogen
När du hittat din karaktär skriver du ner en personbeskrivning utifrån följande:
 • Det du redan vet om personen och slutsatserna du drar utav det. Exempelvis vet du att personen pratar småländska så kommer hen från Småland.
 • Det du inte redan vet om personen men vill att den ska vara och som enligt dina fördomar kan stämma in på personen. T.ex: pratar personen med en grovhuggen röst, kanske det är en rökare. Har hen svarta kläder och svart hår kan du gissa vilken musiksmak personen har och således spinna vidare på stereotypa stil- och personlighetsdrag.
Nu till din text. Den här personen ska göra något så pass anmärkningsvärt att den hamnar i tidningen. Det kan vara ett hjältedåd eller motsatsen. Du bestämmer själv. Det kan vara alltifrån vardagshändelser till bankrån och mord.

Uppgiften i sammanfattning: Hitta en riktig karaktär du vet lite om, hitta på mer om den utifrån det lilla du vet och låt personen hamna i tidningen för något hen har gjort.

Texten ska vara på max 2000 ord.
Deadline: 16 december (men skicka gärna den tidigare om du blir färdig före det)

Har du frågor om uppgiften, var god ställ dem som en kommentar till detta inlägg. Uppgiften kan du göra helt för dig själv, men vill du publicera den här i bloggen, mejlar du den till skrivarcirkel@wallinskaya.com och skriv tydligt vilket namn som ska stå som författare, eventuell länk till hemsida/blogg/mejl och att du godkänner att jag publicerar din text på den här bloggen. Skicka inga bifogade filer

2 kommentarer:

 1. Behöver själva mötet vara med i texten, eller räcker det med karaktären?

  SvaraRadera
 2. Om du menar när du har mött den här personen så är svaret nej! Det ska vara baserat på karaktären bara och ditt fria skapande av karaktären och dess "eskapader".

  SvaraRadera