Aktuellt skrivuppdrag

Skrivarcirkeln har uppehåll från och med 2014-12-08


måndag 22 april 2013

SU #13: Vännen - en intervju

Vännen - En intervju

När träffades ni för första gången?
Första gången jag och Jimmy träffades var vid en bardisk. Han och en vän var ute i samma ärende som jag, att ta en öl innan vi skulle se Helsingborgs IF spela fotboll.

Hur fastnade ni för varandra?
Svårt att säga, men Jimmy är den där typen som kan prata och gör det med i stort sett alla han har runt om sig. Jag å andra sidan är tystlåten och inbunden fram till jag känner någon, vilket gör det svårt att träffa nya vänner.
Vi satt där vid bardisken och någon fotbollsmatch visades på tv-skärmarna. Han ställde en fråga som jag svarade på och så var snacket igång. Sen den dagen har jag gått under namnet “Halmstad” när vi träffas, helt enkelt för att det är där jag bor.
Han jobbar som sportjournalist och tyckte det var häftigt att jag tog mig de åtta milen ner till Helsingborg i stort sett varje gång det är match för HIF.

Vad har ni gjort för minnesvärt med varandra?
Det mest minnesvärda är när han för några veckor sedan kontaktade mig och frågade om jag ville skriva för Allt om HIF, en webbsida för och av fans till Helsingborgs IF. Han hade läst på min blogg och gillade mitt sätt att skriva och trodde att jag hade något att tillföra med ett perspektiv från Halmstad.

Vad är det värsta och det bästa med vänskapen?
Det bästa och det värsta med vänskapen är helt klart att vi är så annorlunda som personer. Han är driven och framåt medan jag sitter gärna ner och funderar på varje steg. Så när jag fick den där frågan, om jag vill skriva för sidan, så var min första reaktion: Är människan galen? Jag tittar på fotboll, men jag hänger ju inte med. Kan väldigt lite om taktikerna och är usel på att göra analyser. Jag har ju knappt koll på vilka som spelar i laget jag följer.
Men så började jag fundera, det kan ju vara en kul grej, något som kan vara bra att testa för att se hur det är. Jag vill ju skriva, och hittills är allt jag skrivit sådant som jag lagt ut på min egen blogg, där jag kan skriva vad och hur jag vill, samt här i skrivarcirkeln där jag får en uppgift att hitta på saker runt. Nu skulle jag ju få prova på hur det är att skriva på en sida med en hel del trafik och engagerade läsare, där det verkligen gäller att lägga en grund för sina ord. Kunna peka på hur det har sett ut i spelet och säga vad jag tycker.

Har er vänskap haft några kriser?
Första texten kom tillbaka med massa ändringar och förslag. Först trodde jag han var dum i huvudet, men när vi pratat om det i telefon så var jag med på i stort sett alla ändringar han ville göra. Han hade ju fog för att vara petig, det är ju inte min personliga blogg det handlar om, det är en produkt och då måste det vara en bra text. Det har gjort att jag läser lite annorlunda nu, speciellt tidningstext, mer analytiskt. Inte om vad texten handlar om utan mer hur den är skriven. Var sätts punkterna, hur långa är meningarna vilken typ av ord används istället för och, men samt så?

Har ni råkat ut för något äventyrligt tillsammans?
Inte än, men äventyr har pratats om. Första intervjun är i antågande. Det som först skulle vara en text i veckan eller så, blev redan första dagen två texter. Tredje dagen en till, och nu en full vecka in i projektet har jag även tippat hur jag tror att nästa omgång i allsvenskan kommer att sluta. Så var det den där intervjun. I fredags fick jag frågan om jag ville intervjua tränaren via telefon. Återigen trodde jag att han var korkad. Vi hade tidigare underdagen diskuterat det här med intervjuer, då handlade det mer om att hänga på när det var intervju med en ungdomsspelare. Jag hade då förklarat att min blyghet skulle göra det svårt, men att det är en sak jag är villig att jobba med. Bara timmar senare får jag frågan om att ringa upp tränaren för A-laget och ställa frågor till honom angående vinsten dagen innan. Visst jag skulle få frågor av Jimmy att ställa men ändå. Jag kände mig tvungen att tacka nej, det är ett för stort steg att ta. I alla fall ännu så länge. Så äventyr kommer det nog att komma, det tvivlar jag inte en sekund på.

Epilog: Det här var en svår uppgift! In i det sista hade jag i stort sett bestämt mig för att hoppa över den, men till slut så tänkte jag att det kan vara kul ändå. Så jag började med att svara på frågorna som man fick som hjälp med uppgiften och då stod det klart att det var lättast att ha kvar frågorna och inte försöka binda ihop det till en text. Och återigen måste jag tacka för den här skrivarcirkeln. För som jag nämt tidigare, så hade jag troligen inte börjat blogga igen, vilket i sin tur inte hade gett mig chansen till att skriva för den där sidan. Vilket i sin tur hade inneburit att jag inte hade skrivit den här uppgiften. :)

Författare Björn Velander
Hemsida www.bvelander.wordpress.com

2 kommentarer:

  1. Wow! Det var häftigt! Mycket roligt. Hoppas att du övervinner blygheten.

    SvaraRadera
  2. Det kommer nog mildras tror jag. Det beror nog lite på vilka man umgås med också.

    SvaraRadera