Aktuellt skrivuppdrag

Skrivarcirkeln har uppehåll från och med 2014-12-08


onsdag 7 augusti 2013

Repris: Skrivuppgifter 1-20

Nu har Wallinskayas skrivarcirkel haft 20 skrivuppgifter (om man inte räknar med miniuppgifter m.m.). Varje uppgifts deadline har nu gått ut och det är ju trist om du hade velat skicka in text som baserats på en av de äldre uppgifterna. Nu har du återigen chansen att skicka in en text baserad på någon av de tidigare uppgifterna. Det enda du behöver göra är att botanisera bland de gamla uppgifterna, kanske inspireras av andras texter och utifrån det skriva din text i lugn och ro och sedan skicka in för att få den publicerad här. Har du redan gjort uppgiften, är det okej att göra den i ny tappning, kanske passa på att göra om den gamla texten och ändra den utifrån eventuella kommentarer. Vill du göra fler än en uppgift är det också okej.

Här är uppgifterna i korthet. Klicka på uppgiften du blir intresserad av för att se den i sin helhet.
Deadline: 25 augustiSkrivuppgift #1: Tjuvlyssna och inspireras

Tjuvlyssna på ett samtal mellan två lektioner du inte känner. Utifrån deras samtal ska du hitta på vad som hände innan eller efteråt och med hjälp av fantasin skriva en berättelse.
Omfattning: max 1500 ord

Välj en av 10 låtar på en musiklista och låt musiken sätta stämningen på din text.
Omfattning: max 1500 ord

I din vardag dyker en övernaturlig varelse upp och behöver just dig, eller någon annan påhittad karaktär.
Omfattning: max 3000 ord

Skriv en text där huvudkaraktären är en person du någon gång träffat och som du minns väl. Personen ska göra något så pass anmärkningsvärt att hen hamnar i tidningen.
Omfattning: max 2000 ord

Skrivarcirkelns juluppgift. Välj ut en av filmerna i Kalle Ankas jul som visas på julafton och använd stommen i berättelsen för att göra om den till en modern historia bland såna som du och jag.
Omfattning: obegränsad

Det ska utspela sig på ett tåg och någon form av brott ska begås på detta tåg. 
Omfattning: max 2000 ord

Berätta om ett ärr du har fått och som satt spår. En självupplevd händelse.
Omfattning: max 2000 ord

Låt tärningen bestämma vad din berättelse ska innehålla. Du ska kasta tärningen 4 gånger för att få fram ramarna för din berättelse.
Omfattning: max 2000 ord

Skrivuppgift #9: Missbrukaren

Berätta om en dag ur en missbrukares liv och dess strävan efter att få tag i det som missbrukaren behöver för att slippa abstinensen. 
Omfattning: max 2000 ord

En doft, ett ljud, en smak - varje gång du upplever det så dras du tillbaka flera år och tänker på en plats, en person eller en situation. Uppgiften går ut på att berätta om ett minne, en känsla eller beskriva en miljö.
Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #11: Årtalet
Den här uppgiften är otroligt inramad och åtstramad. Följ instruktionerna i tur och ordning, men läs igenom allt innan du börjar, precis som när du bakar efter ett recept. Det är dags att summera ett år ur ditt liv.


Skrivuppgift #12: Liket
Välj ut en eller flera personer som du umgicks väldigt mycket med under en period i din barndom eller ungdom. Det är sommarlov och ni har fått nys om att det ska finnas en död person som polisen ännu inte har hittat, i närheten av där ni bor/semestrar/tillbringar en tid av sommarlovet. Äventyrliga och framför allt rastlösa som ni är, ger ni er ut för att leta efter liket. På vägen uppstår problem och obehagliga överraskningar. 

Omfattning: max 2000 ord

Skrivuppgift #13: Vänskapen
Berätta om en vänskapsrelation du har eller har haft. Skriv texten på ett sätt som känns bekvämt för dig, där du helt enkelt beskriver en vänskap mellan två personer och vad ni har gjort tillsammans.

Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #14: Tärningen avgör berättelsen
Vi tar en tärningsberättelse igen.


Nu är det tärningen som bestämmer vad du ska skriva. Har du ingen tärning hemma finns det en digital om du klickar här. Uppgiften går ut på att du slår tärningen för att se vad som ska vara med i din text. Det tärningen visar, är det som ska vara med. Du ska slå tärningen 3 gånger och du får inte slå om.
Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #15: Den där dagen
Ibland har vi ju dagar då allt blir fel. Det börjar redan när du ska kliva ur sängen och fortsätter ända tills det är dags att krypa ner i den igen. Hitta nu på det mest extrema under en dag. Säg att det handlar om dig, ta tokiga/jobbiga/komiska saker som hänt dig genom livet, spetsa på lite extra och kläm in det under en och samma dag. Låt det inte gå helt överstyr bara.

Omfattning: max 2000 ord

Skrivuppgift #16: Första gången
Skriv och berätta om en första gången. Det kan vara något som du numera gör väldigt ofta eller kanske inte gör alls så ofta längre. Det finns massor med första gången. Använd fantasin och berätta din historia om en första gången. 

Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #17: Skolavslutningen
Vi har gått i skolan i många år och därmed har vi alla varit med om många skolavslutningar och examensdagar. Någon av dem är säkert värd att berätta om. När du var liten och syrenerna blommade och ni sjöng att den blomstertid nu kommer. Eller så var du äldre, du var full och det hände både trevliga och otrevliga saker under syrenbusken i folkets park. Hur det än var, skriv och berätta om det.

Omfattning: max 1000 ord

Skrivuppgift #18: På resande fot
Det händer ju mycket när man är på resande fot. Intrycken haglar in från alla håll och kanter och minnen skapas som aldrig glöms bort. Vilket resminne skulle du vilja utveckla och skriva en text om? Fundera på det och sätt igång att skriva. Kanske har det hänt något som var obehagligt eller något som var helt fantastiskt. En liten kort romans eller en relation som slutade fungera för ni gick varandra på nerverna. 

Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #19: Bedragaren
Föreställ dig att du är bedragaren och beskriv ditt liv under en dag där du saxar mellan två förhållanden och försöker att få ihop det utan att bli upptäckt. Kanske är du gift, har barn och upplåst i en bostad och har svårt att släppa taget om allt det. Eller så har du en partner och kan inte välja om du ska ha den gamla kvar eller byta till den nya. Kanske är livet ett helvete med den nuvarande och du kan inte lämna den för att du känner dig hotad. Hitta personen som du vill beskriva och berätta den personens historia, utifrån dess perspektiv. Beskriv eventuella dåliga samveten eller eggande affärer. Du bestämmer historien och du berättar en helt vanlig dag ur bedragarens liv.

Omfattning: max 1300 ord

Fånga en vardaglig situation och börja fundera på vad som hade hänt om något helt oväntat hänt i den situationen.
Omfattning: max 1500 ord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar